Beschrijving De Cruijvoort

Hart en ziel voor de hoeve

Boeren en buitenlui op een historische landgoedhoeve

Landgoedhoeve De Cruijvoort in Maarsbergen is een mooi voorbeeld van een verantwoorde herinrichting van historische gebouwen en erf, na beëindiging van het agrarische gebruik. Het complex bestaat uit een in oorsprong 17e -eeuwse boerderij met bakhuis, hooiberg, varkensschuur en wagenloods en is een beschermd rijksmonument. Tot 1982 was de boerderij een verpacht, gemengd agrarisch bedrijf. Daarna werd het een woonboerderij. Als eigenaren hebben Erik en Ineke Somsen de historische hoeve, bijgebouwen en het erf zorgvuldig gerestaureerd, verbouwd en heringericht. Daarbij is het historische karakter zoveel mogelijk behouden, maar aangepast aan de huidige gebruikseisen.

Op de voormalige hooizolder in de historische hoeve is een ruime gastenkamer ingericht met aangrenzende badkamer en overloop.

Voor de hoeve bevindt zich een met beukenhaag omzoomde hof, met een siertuin en boomgaard. Ernaast ligt de moestuin. De siertuin bestaat uit een aantal perken met zomerbloemen en randen van Japanse hulst, een buxusvervanger. Naast de boerderij ligt het bakhuis uit 1834 met de originele bakoven. Hiervoor staat een oude leilinde en ligt een boomgaardje met oude fruitrassen.

Op het achtererf liggen de bijgebouwen. De wagenloods is in traditionele stijl en op ambachtelijk wijze herbouwd met douglas- en eikenhout van het landgoed. In 2021 hebben we deze verbouwd en ingericht als gastenverblijf. De voormalige varkensschuur is in traditionele vorm gebouwd met een laag afhangend schilddak. Hier bevinden zich de werkplaats, machineberging en het kippenhok. De gerestaureerde hooiberg wordt gebruikt als houtopslag en garage.

In de met houtsingels omzoomde weilandjes naast en achter de boerderij grazen de schapen. De houtsingels bestaan uit boomsoorten en struiken die voorkomen in het omringende landschap. Achter op het terrein ligt een poel met een rijkdom aan  planten- en diersoorten, zoals, gele lis, lisdodde, kikkers, padden,  salamanders en libellen. Bovendien is de poel aantrekkelijk voor verschillende vogelsoorten en vleermuizen. Om de poel loopt een mooi wandelpad en er staat een bankje waar je heerlijk kunt genieten van de natuur en het landschap om je heen.

De Cruijvoort werd in 2000 uitgeroepen tot 'Boerderij van het jaar' in de provincie Utrecht. De jury vond dat deze boerderij een uitstekende voorbeeldfunctie vervult in het streven naar het behoud van de karakteristieke verschijningsvorm van boerderij en erf, ook nu de boerderij niet meer zijn oorspronkelijke agrarische functie heeft.

Wij zetten ons met hart en ziel in om dit prachtige historische erfgoed in stand te houden!